24.11.13

ΙΩΑΝΝΑ ΤΗΣ ΛΟΡΑΙΝΗΣ - Η Παρθένα της Ορλεάνης

Η Ιωάννα της Λοραίνης γεννιέται στις 6 Ιανουαρίου 1412 στη Γαλλία. Οι γονείς της είναι απλοί αγρότες. Σε ηλικία 13 ετών βλέπει το πρώτο της όραμα: ο αρχάγγελος Μιχαήλ, η αγία Μαργαρίτα και η αγία Αικατερίνη την καλούν να σώσει τη χώρα της από τους Άγγλους, στην πιο κρίσιμη φάση του Εκατονταετούς Πολέμου. Από εκείνη τη στιγμή ακούει συχνά φωνές από το Θεό, που της δίνουν κουράγιο και δύναμη να παλέψει για τη χώρα της και να βοηθήσει το διάδοχο του γαλλικού θρόνου Κάρολο Ζ’ να επανακτήσει το στέμμα.
Καταφέρνει και πείθει το διάδοχο να της παραχωρήσει μία μικρή στρατιωτική δύναμη για να σώσει την Ορλεάνη από την πολιορκία των Άγγλων. Αφού λύνει την πολιορκία, ακολουθεί τον Κάρολο και σε άλλες νικηφόρες μάχες, που τον οδηγούν στο στέμμα το 1429.

Το 1430 η 18χρονη μόλις Ιωάννα αιχμαλωτίζεται από τους εχθρούς του Καρόλου και παραδίδεται στους Άγγλους. Δικάζεται από το φιλοαγγλικό εκκλησιαστικό δικαστήριο της Ρουέν και καταδικάζεται. Στις 30 Μαΐου 1430 καίγεται στην πυρά ως αιρετική και μάγισσα.

Η νεαρή χωριατοπούλα που έδωσε τη ζωή της για τη χώρα της παραμένει σύμβολο ταπεινότητας και πατριωτισμού.

 «Οτιδήποτε  οι άνθρωποι θεωρούν μεγαλειώδες, δεν έχουν παρά να δουν την Ιωάννα της Λοραίνης και θα το βρουν εκεί.»                                        Μαρκ Τουέιν

1 σχόλιο:

  1. Πάρα πολύ όμορφο το post!!Πολλοί γνωρίζουν την Ιωάννα της Λοραίνης αλλά λίγοι γνωρίζουν την ιστορία της!!Πάρα πολύ δυναμική γυναίκα με μεγάλη γενναιότητα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Copyright © by Our Beauty Wonderland. All rights reserved. Powered by Blogger. Designed by El Design