20.6.13

Έλενα Ρουμπινστάιν | Η αυτοκράτειρα της κοσμετολογίας

Η Έλενα γεννιέται στις 25 Δεκεμβρίου 1870 στην Κρακοβία από Πολωνοεβραίους γονείς που ασχολούνται με το εμπόριο. Σε ένα ταξίδι της στην Αυστραλία, παρατηρεί τα προβλήματα που δημιουργεί το ζεστό κλίμα στο δέρμα των γυναικών. Ανοίγει στη Μελβούρνη ένα ινστιτούτο ομορφιάς, εισάγει κρέμες από την Ευρώπη και δίνει συμβουλές σε δεκάδες γυναίκες για τη φροντίδα του προσώπου τους. Περνάει ατέλειωτες ώρες στο εργαστήριό της και τελικά κατασκευάζει τις δικές της κρέμες.Μετά από δύο χρόνια επιτυχίας, αφήνει την αδερφή της στην επιχείρηση και επιστρέφει στην Ευρώπη. Στο Λονδίνο παντρεύεται τον Αμερικανό δημοσιογράφο Έντουαρτ Τάιτους, με τον οποίο αποκτά δύο γιους.

Ανοίγει σε Παρίσι, Λονδίνο και Νέα Υόρκη ινστιτούτα ομορφιάς, τα οποία επισκέπτονται γυναίκες όπως η βασίλισσα Αλεξάνδρα, η συγγραφέας Κολέτ και η ηθοποιός Σάρα Μπερνάρ.

Το 1937 χωρίζει και παντρεύεται έναν κατά 20 χρόνια μικρότερό της Γεωργιανό πρίγκιπα. Ενώ θεωρείται από τις πιο πλούσιες γυναίκες στον κόσμο, η ίδια δουλεύει πολύ σκληρά μέσα στα εργαστήρια μαζί με χημικούς και ερευνητές για να κατασκευάσουν όλο και περισσότερα και καλύτερα προϊόντα. Παράλληλα, δημιουργεί το ίδρυμα Έλενα Ρουμπινστάιν, που δίνει υποτροφίες σε νέες γυναίκες να σπουδάσουν. Το 1965, σε ηλικία 95 ετών, αφήνει την τελευταία της πνοή στη Νέα Υόρκη η πρώτη αυτοδημιούργητη γυναίκα εκατομμυριούχος.

( 25 Δεκεμβρίου 1870 - 1 Απριλίου 1965)

"Η σκληρή δουλειά κρατάει τις ρυτίδες μακριά από το μυαλό και το πνεύμα" Ε. Ρ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου